funny-pictures-humor-were-you-ever-so-angry-you-tackled-train

Perbincangan mengenai stres tidak dapat lari dari perbincangan tentang struktur personaliti manusia. Menurut imam Al-Ghazali, personaliti manusia terbentuk berdasarkan sifat-sifat kerohanian dan kejiwaan. Jiwa manusia umumnya, merangkumi unsur-unsur seperti hati, roh, nafsu dan akal yang mempengaruhi pemikiran mereka.

Chaplin (2000) mendefinisikan tekanan sebagai perasaan tertekan atau penghayatan tekanan dan juga sebagai satu keadaan tertekan samada secara fizikal mahupun psikologi. APA Dictionary of Psychology (2007) pula mendefinisikan tekanan dalam bidang psikologi sebagai tuntutan stres yang berlebihan, imiginasi atau realiti, yang dilakukan kepada individu oleh individu lain atau sesuatu kumpulan untuk berfikir, merasa atau bertindak dalam cara tertentu.

Tekanan dan kemarahan bergerak seiring sejalan. Jika tahap stress anda meningkat, begitu juga dengan tahap kekecewaan dan ketegangan dalam diri anda, menghasilkan satu luahan emosi iaitu marah.

Menurut Paul M. Hughes (Anger, Encyclopedia of Ethics, Vol I: 2nd ed, Rutledge Press), ada tiga jenis kemarahan yang dikenalpasti oleh pakar psikologi:-

(1) Kemarahan yang dikatakan “terburu-buru dan tiba-tiba”, berkait rapat dengan dorongan untuk pemuliharaan diri sendiri. Ia dikongsi antara manusia dan haiwan dan berlaku apabila diseksa atau terperangkap.

(2) Kemarahan berbentuk “penjelasan dan sengaja”, reaksi terhadap persepsi berbahaya dan sengaja atau tindakan tidak adil oleh yang lain.
Kedua-dua bentuk kemarahan adalah bersifat episodik (sekali-sekala, tidak menentu).

(3) Jenis ketiga kemarahan dipanggil pembawaan sifat dan lebih bersifat perwatakan daripada naluri atau proses kognitif. Cepat marah, muram dan kasar adalah antara contoh kemarahan jenis ini.

Mencari kaedah yang sesuai untuk luahan emosi anda dan penguasaan teknik-teknik pengurusan kemarahan yang betul boleh membantu anda meluahkan perasaan dengan cara yang lebih sesuai dan efektif. Antara yang boleh dilakukan ialah:-

(1) Keluarkan diri daripada situasi jika merasakan diri dalam keadaan terlalu marah. Meluangkan masa seketika luar dari keadaan atau individu yang menganggu seperti ini boleh membantu anda untuk bertenang dan melihat keadaan dengan lebih baik.

(2) Tarik nafas dalam-dalam apabila anda berasa diri sangat marah. Persatuan Psikologi Amerika mencadangkan pernafasan dari diafragma (pernafasan melalui perut) sambil mengulangi frasa atau perkataan yang menenangkan, seperti “bertenang.”

(3) Meluahkan perasaan yang menganggu anda itu dengan menulis mengenainya dalam jurnal atau menulis surat kepada individu yang membuat anda terganggu itu. Bukanlah secara terus tetapi menggunakan cara tersebut dengan penulisan surat yang tertumpu kepada isu-isu penyumbang kepada konflik. Apabila anda sudah tenang, anda boleh berjumpa dan membincangkan isu-isu dengan individu tersebut.

(4) Belajar kemahiran bersantai, seperti meditasi atau yoga. Kemahiran ini boleh membantu anda berehat dengan cara mengurangkan tekanan dan seterusnya mengawal kemarahan anda, menurut MayoClinic.com.

(5) Mengamalkan pemikiran yang positif. Persatuan Psikologi Amerika mencadangkan menggantikan pemikiran keterlaluan, dramatik atau negatif dengan pemikiran yang lebih rasional. Daripada memikirkan bahawa sesuatu situasi itu adalah mustahil dan tidak boleh diperbaiki, beritahu diri anda bahawa walaupun ianya adalah lumrah untuk berasa kecewa, perasaan tersebut boleh menghalang anda daripada melihat secara objektif pada keadaan/situasi tertentu dan mempertimbangkan sebarang pilihan/kemungkinan untuk menyelesaikan masalah yang timbul.

(6) Bersenam. Aktiviti fizikal boleh menyediakan saluran untuk ekspresi emosi anda apabila anda mengalami tekanan dan kemarahan, menurut MayoClinic.com. Apa-apa bentuk senaman yang berintensiti tinggi, termasuk berjalan, berbasikal atau berenang, boleh membantu melegakan tekanan perasaan dan membuat anda merasa lebih tenang. Juga menurut penulis Vicki L. Schutt dalam bukunya “How to Effectively Control Your Anger”, aktiviti fizikal adalah salah satu kaedah paling efektif untuk mengurangkan tekanan dan kemarahan.

Terdapat juga teknik-teknik senaman untuk pengurusan tekanan dan kemarahan yang menarik untuk dipraktikkan seperti senaman “Reframing” (“Understanding Interpersonal Communication: Making Choices in Changing Times”; Richard West and Lynn H. Turner; 2008) dan teknik “Deep Breathing” dan “Progressive Relaxation” (Pusat Perubatan University of Maryland, 2011).

angry-sign

“Marah adalah manifestasi kesedihan dan kesombongan. Perasaan marah menyebabkan tangan menggeletar, wajah merah dan jantung berdegup kencang. Perasaan marah membebankan otak, pembuluh darah dan jantung. Kemarahan yang berulang-ulang menunjukkan orang itu menderita penyakit hati. Dia juga terdedah kepada risiko penyakit darah tinggi,angin ahmar, kemurungan, penyakit saraf pusat,sakit jantung dan vertigo atau gayat.”

(Dr. Mohammad Ali Toha, 365 Tip Sihat Gaya Rasulullah, PTS Millennia Sdn. Bhd., 2012)