weird-people-fat-guy-eating-lol-26723102-317-281

Apabila bercakap tentang membakar lemak, mesti kebanyakan orang akan bercakap tentang senaman kardio dan “diet”, suruh elakkan nasi, tidak makan, makan 2 biji buah sahaja sehari, dan sebagainya. Apabila kita tahu mekanisma disebalik sistem badan, sebenarnya mudah untuk membuang lemak, yang penting ialah teknik/cara senaman dan diet pemakanan yang betul dengan dos yang mencukupi, maka lemak akan terbakar dengan sebaiknya.

Cara 1: Menghasilkan satu kekurangan kalori relatif – membakar lebih banyak kalori daripada pengambilan kalori harian.

Dalam post saya sebelum ini, saya pernah membangkitkan mengenai Keperluan Kalori Harian (KKH), dengan adanya KKH tersebut, seseorang boleh membuat kalori defisit (kekurangan kalori) untuk membakar lemak. Bagaimana? Antaranya ialah melalui senaman jenis aerobik dan rintangan. Setiap senaman (pergerakan) akan menaikkan kadar metabolik dan memerlukan tenaga ekstra. Dari mana datangnya tenaga ekstra? Sumber tenaga sedia ada dalam badan, termasuk lemak. Lemak akan ditukarkan kepada ‘Free Fatty Asid’ (FFA) untuk penghasilan tenaga. Senaman akan menghasilkan kesan ‘afterburn’ (proses dimana suatu kuantiti oksigen ekstra yang diperlukan dalam proses pemulihan badan ke keadaan rehat dan mengadaptasi tahap latihan yang telah dilakukan), seterusnya menaikkan KKH dan memastikan keberkesanan strategi kalori defisit.

Food-Cae-Chart1

Cara 2 :Menghindarkan Kalori Kosong

Antara sumber kalori kosong yang sangat popular ialah makanan ‘fast food’ – Mamee, keropok udang, KFC, Mcdonald – iaitu makanan yg tidak berfaedah (tidak diperlukan), dan kebanyakkannya mengandungi lemak, garam dan gula yang tinggi. Kenapa? Antara sebabnya adalah gula yang terkandung cepat diserapkan ke dalam darah, tahap gula dalam darah akan meningkat secara mendadak, dan insulin (Hormon yang dikeluarkan oleh pankreas) diperlukan secara mendadak untuk menarik gula kedalam sel (‘Insulin Spike’). Penggunaan tenaga melalui pembakaran lemak akan terbantut disebabkan gula tersebut. Sekali-sekala boleh ber’fast food’ atas dasar motivasi psikologi, tetapi minimumkan atau elakkan makanan yang mengandungi “kalori kosong”.

junkfood-940x626

Cara 3: Karbohidrat Tinggi, Protein Sederhana dan Lemak rendah.

Pernah dengar pepatah, “Fats burn in the flames of carbohydrates”? di dalam sistem tenaga aerobik, beberapa proses kimia akan berlaku untuk memastikan penggunaan lemak sebagai sumber penghasilan tenaga; (1) Lemak – Acetyl Co-A (disebabkan penguraian fatty asid-proses oksidasi), proses ini ialah proses berbalik (‘reversible’); (2) Krebs Cycle – tempat lemak dioksida sepenuhnya, menyebabkan pembebasan tenaga Adenosin Trifosfat (ATP). Proses-proses ini memerlukan kehadiran karbohidrat – Asid oxaloacetic (hasil sampingan daripada proses penguraian). Jika tidak, Acetyl Co-A akan kembali menjadi lemak atau mengalir dlm darah. Keperluan karbohidrat yang tinggi adalah untuk memastikan fungsi segala sistem dalam badan berfungsi dengan optimum, selain digunakan dalam sistem aerobik ini. Kekurangan karbohidrat dalam badan sebagai sumber penghasilan tenaga juga boleh menyebabkan proses glukoneogenesis (protein dalam badan (otot) diurai menjadi sumber tenaga), mahukah kamu kehilangan otot? Ingat, yang penting adalah konsep kalori defisit.

sistem aerobik

Cara 4 : Diet serat tinggi

Diet serat tinggi boleh mengurangkan penyerapan lemak kedalam sel. Ada dua jenis serat: larut air dan tidak larut air. Serat larut air akan membentuk bahan seperti gel dalam perut. Ia akan memperlahankan penyerapan makanan oleh usus kecil melalui kelikatannya, seterusnya merendahkan kadar penyerapan zat (termasuk lemak). Keadaan ini menyebabkan darah membawa nutrien untuk satu tempoh masa yang lebih panjang, membolehkan pengamal diet merasa kenyang dengan lebih lama. Antara sumber-sumber serat seperti oat, roti serat, buah-buahan, sayur-sayuran.

high-fiber-diet

“My own prescription for health is less paperwork and more running barefoot through the grass”
-Leslie Grimutter-