images

Cara 5: Tingkatkan frekuensi makan, makan sedikit sehingga selesa sahaja.

Pemakanan yang kerap membantu mengawal kemasukan glukosa ke dalam badan dari ‘bertimbun’ dan terpaksa dibawa ke tangki stor adipos yang sangat ‘pemurah’ kerana sudi menerima ‘timbunan’ glukosa tersebut iaitu lemak. Juga, Protein mempunyai TID yang tertinggi di antara semua nutrisi yang lain (karbohidrat dan lemak). TID adalah singkatan untuk ‘Thermogenesis Induced by Diet’, dimana setiap bahan cernaan perlukan tenaga untuk dicernakan oleh sistem pencernaan dan diserap ke dalam sistem aliran darah untuk kegunaan aktiviti harian. Tenaga yang badan gunakan untuk mencerna inilah yang dipanggil TID. TID berbeza untuk setiap nutrien. TID untuk protein adalah 25%, untuk karbohidrat adalah 5% dan untuk lemak adalah 2%. Pemakanan protein dalam setiap menu meningkatkan metabolisma (membantu pembakaran lemak dengan lebih efisyen.)

123

Cara 6: Mengubah masa latihan

Ada kajian yang telah menunjukkan bahawa waktu paling baik untuk melakukan aktiviti aerobik berintensiti rendah dengan tujuan untuk membakar lemak ialah pada waktu 5-7 pagi dengan perut yang kosong. Ini kerana tahap serum trigliserol yang sangat tinggi sedang mengalir dalam darah, memudahkan pemprosesan dan penukaran lemak (‘Free Fatty Acid’) kepada bentuk tenaga untuk digunakan sepanjang aktiviti. Untuk latihan rintangan/kekuatan pula, masa paling baik ialah 2-4 petang, walaupun tiada kajian yang betul-betul mengesahkan masa paling optimum bagi keberkesanan latihan rintangan/kekuatan berdasarkan tahap testosteron kerana waktu tersebut dikatakan mampu memberi kekuatan psikologi dalam sesi latihan tersebut.

234

Cara 7: Bantuan Ergogeniks

Jika anda seorang yang sangat sukakan kopi, ini adalah berita baik. Anda tidak perlu tinggalkan kopi untuk hidup sihat. Anda hanya perlu mengubah masa pengambilan kopi tersebut ke masa sebelum sesi latihan/senaman, sebaik-baiknya 30 minit sebelum sesi tersebut. Ini kerana salah satu bahan yang terdapat dalam kopi iaitu kafein membantu meningkatkan pengaliran keluar asid bebas lemak (‘Free Fatty Acid’) dari tangki simpanan lemak, membolehkan pengaksesan kepada lemak dan bukannya karbohidrat atau protein (otot) untuk sumber tenaga. Jangan lupa minum sedikit air, kerana kafein adalah bersifat diuretik (bahan yang menggalakkan pengeluaran air kencing) dan sudah tentu tidak mahu mengalami nyahhidrasi.

345

Cara 8: Mengoptimumkan kesan pemakanan ketika fasa latihan

Badan kita memerlukan karbohidrat, protein dan nutrien-nutrien yang lain selepas latihan/senaman. Dengan mengetahui masa optimum untuk kemasukan nutrien ke dalam badan, nutrien-nutrien tersebut dapat digunakan secara maksimum. Masa yang betul dan sesuai untuk pengambilan nutrien, antaranya ialah:-

-Karbohidrat ( 20-30 minit selepas latihan)

Untuk disimpan sebagai sumber tenaga glukosa dan glikogen – berfungsi untuk memulihkan misalnya makanan yg senang dihadamkan.

-Protein ( 90-120 minit selepas latihan)

Untuk tujuan pemulihan dan membaiki tisu-tisu otot, misalnya dada ayam rebus, sayur brokoli masak stim, kacang soya,telur putih.

456

“The part can never be well unless the whole is well.”
-Plato-